Det går bra för Miljöpartiet just nu. Enligt en ny opinionsundersökning går partiet framåt till rekordhöga 11,2 procent, en ökning med 2,3 procentenheter. Den framgången känns säkert bra för den nya språkrörsduon Gustav Fridolin och Åsa Romson.

Framför allt är det nog den förres flört med de borgerliga väljarna som gett resultat. Fridolin har gjort sitt bästa för att framställa Miljöpartiet som det nya liberala alternativet, och den satsningen verkar ha gått hem.

Frågan är dock hur djupt de liberala värderingarna sitter i ett parti vars kongress för mindre än en månad med stor majoritet beslöt att MP ska verka för en statlig utredning om hur personliga utsläppsrätter skulle kunna genomföras i Sverige. Enligt klimatmagasinet Effekt är Fridolin också ”smygförälskad i ransoneringsidén”.

Idén till personliga utsläppsrätter kommer från en bok som heter Heat. How to stop the planet burning av miljöjournalisten George Monibot 2006. Budskapet i boken är att de klimatpolitiska regleringsåtgärder som krävs blir så impopulära att det demokratiska systemet måste kringgås. Danne Nordling på bloggen Skattepolitik och samhällsfilosofi skriver om hur systemet skulle kunna fungera i praktiken:

Den enkla tvångsregleringen av varje människas utsläpp är att staten skickar ut ett elektroniskt ransoneringskort (vårdnadshavare med barn får extra tilldelning) med den totala tilldelningen av utsläppsreglerade varor och tjänster inprogrammerad. Tanken är att man får konsumera en genomsnittlig mängd sådana tjänster minus den mängd som staten bestämmer behövs för att minska utsläppen varje år.

Den som vill resa långt med en törstig bil och samtidigt resa på semester med flyg kommer att märka att flygresorna som står till buds bara går till närområdet. Alternativt kommer den som gjort en resa till Thailand i början av året finna att det inte går att få köpa bensin framemot sommaren eftersom kvoten är slut. Om kollektivtrafiken tas in i systemet går det inte att köpa biljetter till bussar som går på diesel men väl att åka tåg och tunnelbana när ransonen tagit slut.

Det finns alltså en majoritet inom MP som tycker att detta är ett samhälle att sträva efter. Ett samhälle där varje medborgare måste övervakas in i minsta detalj vad gäller resor, konsumtion och boende. Det kommer att krävas ett kontrollsystem som överträffar allt som tidigare skådats även i länder som varit erkänt duktiga på att spionera på sin befolkning.

Själv har jag väldigt svårt att uppfatta någon som är ”smygförälskad” i idén att övervaka ett helt folk som liberal. Får den som värnar både om miljön och den personliga integriteten är Hanna Wagenius, nyvald CUF-ordförande, i så fall ett bättre val.

Intressant?
Andra bloggare om , , , ,