Greklands premiärminister Georgious Papandreou kämpar med alla medel för att rädda sitt land från totalt ekonomiskt sammanbrott – något som dessutom skulle kunna bli slutet för EMU och sparka igång en global finanskris av tidigare aldrig skådat slag.

En av åtgärderna från Papandreou är att ombilda regeringen – bland annat har den tidigare försvarsministern Evangelos Venizelos fått jobbet som finansminister. Det kan naturligtvis ha med hans personliga egenskaper att göra (hårda nypor?) eller att den grekiska regeringen på allvar börjar oroa sig för hur länge den mäktiga grekiska militären ska hålla sig lugn ifall upploppen fortsätter på gatorna i Aten.  Som Cornucopia skriver har Grekland en lång historia av såväl militärkupper och statskonkurser bakom sig, och värt att notera är att nuvarande premiärministerns farfar, Georgius Papandreou, var premiärminister på 60-talet och hölls  i husarrest av den dåvarande grekiska militärjuntan, som styrde landet mellan 1967 och 1974.

De senaste 35 åren har Grekland förvisso haft ett demokratiskt statsskick, men militären har fortfarande stort inflytande. Greklands försvarsutgifter är de största i EU (räknat i procent av BNP), eftersom landet anser sig behöva hålla en ständig beredskap för invasionsförsök av ärkefienden Turkiet.

Och CIA har i en färsk rapport varnat för att en militärkupp kan vara på gång i landet. Uppgifterna kommer visserligen från tyska Bild (inte på nätet) och har sedan citerats av turkiska kvällstidningen Hurriyet, så hur säkra dessa källor verkligen är kan förstås diskuteras.

Att militären kommer att behöva ingripa på ett eller annat sätt är dock ingen särskilt vild gissning. Att döma av inslaget ovan från Russia Today ser man att den grekiska polisen inte har någon som helst kontroll över folkmassorna längre. Och när folkmassorna på Atens gator försöker storma parlamentet, är det inte långt kvar till att regeringen utlyser undantagstillstånd. Som sedan följs av demonstrationsförbud, utegångsförbud och andra åtgärder som måste upprätthållas av vapenmakt och pansarfordon. Säg hej till militärjuntan!

Och frågan är om inte EU i tysthet skulle välkomna en sådan lösning, en slags tredje väg ut ur det grekiska finansdramat. I valet mellan ett havererat EMU och att hållas gisslan av ett alltmer bångstyrigt grekiskt parlament som inte kan komma överens om de sparprogram och utförsäljningar som krävs, skulle nog Herman von Rompuy, Jean-Claude Trichet och de andra EU-pamparna uppskatta om någon kom in och satte ner foten.

Eller kanske stöveln.

Intressant?

Aftonbladet 1, 2, 3, 4, E24, DN 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6

Andra bloggare om , , , ,