Tyska fallskärmsjägare landsätts vid Souda Bay, Kreta, 1941. Men den tyska riksmarken lämnade de hemma.

Det börjar så sakteliga gå upp för både politiker och så kallade proffsekonomer att det europeiska valutasamarbetet inte var någon särskilt bra idé.

Vanligt folk förstod förstås riskerna redan när vi folkomröstade om Euron 1993. Det var en delvis hetsig debatt, där både Euroförespråkare och motståndares överdrifter fick närmast absurda proportioner. En som trampade rejält i klaveret var Euromotståndaren Maud Olofsson, som i en debatt jämförde Euron med Hitlers planer 1940 att införa den tyska Riksmarken i de ockuperade områdena. (Ett argument som ursprungligen användes av den brittiska högern som argument emot Euron.) Vilket inte helt oväntat tvingade fram en rask pudel från Olofsson.

Och man kan naturligtvis tycka att det var sällsynt smaklöst att jämföra införandet av Euron med Hitlers ockupation av Europa. Men i just i det här fallet visar det sig faktiskt att Hitler inte alls hade några planer på någon gemensam valuta – de tyska ekonomerna gjorde på ett tidigt stadium tummen ner för ett sådant projekt, enligt EU Referendum.

Tysklands ekonomiminister 1940, Walther Funk, sågade i en rapport idén om ett valutaområde som innefattade sydöstra Europa och slog fast att det “inte är i vårt intresse att införa samma levnadsvillkor och standard som hos oss, eftersom detta endast kunde påverka den lokala ekonomin negativt”.

”En valuta- eller tullunion kan bara fungera tillsammans med ett land som har en likvärdig levnadsstandard som vårt eget”, summerade Funk.

Så visst, Hitler gjorde en massa tokiga saker, som Olofsson uttryckte det, men just Euron var faktiskt inte hans idé. Riskerna för att en gemensam valuta skulle haverera var helt enkelt för stora till och med för Führern – som ju bekant inte bangade för risktagande i vanliga fall.

Samma analys gjorde betydligt mer sansade bedömare 50 år senare, men det ignorerade förstås begåvningsreserven i EU. Och nu sitter vi där.

Intressant?

Greklandskrisen: Aftonbladet, DN 1, 2, 3, 4, SvD, E24, Expressen

Andra bloggare om , , ,