Nån gång i slutet av 1996, när det kändes som om hela Internet satt och spelade Quake, släppte ett par studenter på Stanforduniversitet lös en uppfinning de kallade för Stoogebot. Det var alltså en Quake-bot, som man körde igång på sin egen dator – och den var ohyggligt mycket snabbare, elakare och pricksäkrare än någon mänsklig spelare. Stoogebot spred sig som ett virus och snart blev det mer eller mindre omöjligt att spela på öppna Quakeservrar. Youtubevideon ovan visar hur det kunde gå till.

Ungefär så där verkar det gå till på börsen nuförtiden. Istället för börsmäklare som lägger köp- och säljordrar för sina kunders räkning har stora delar av handeln tagits över av hittills okända bolag som sysslar med så kallad högfrekvekvenshandel – alltså bottar som är programmerade att genomföra miljontals affärer sekundsnabbt. De mänskliga motspelarna på börsen har förstås lika liten chans som vi hade på 90-talet mot Stoogebot. Och nu är det våra pensionspengar som ”fraggas” snabbt och skoningslöst av bot-handeln.

Som om inte bottarna vore nog har börsen dessutom blivit allt populärare hos spamindustrin som i tider av börsoro och finansturbulens hittat ett helt nytt sätt att blåsa oss på pengar. Det kallas ”pump and dump”, och handlar om att använda spammejl för att driva upp värdet på en skräpaktie – och när tillräckligt många nappat och därmed pumpat upp kursen, säljer spammarna snabbt aktien och plockar hem vinsten. Från TkJ:s blogg;

– Bedragare kan tjäna stora pengar på bara några dagar med en bra ”pump-and-dump”-kampanj. I den turbulens som råder på den ekonomiska marknaden, är det många som överväger att investera i sådana aktier som bedragarna menar kommer att gynnas av det ekonomiska läget, säger Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec Sverige.

Tro det eller ej, men en gång för inte så länge sedan sågs faktiskt börsen som en plats där man finansierade sin verksamhet, och där kurserna styrdes av hur bra eller dåligt det gick för det noterade företaget. Då det fanns ekonomiska rådgivare på fullt allvar hävdade att aktier var en långsiktig investering, som alltid växte på några års sikt.

Idag flyr till och med gamla finansvärstingar som Christer Gardell från Stockholmsbörsen, som han menar förvandlats till ett slags lotteriverksamhet.

På Quakeservrarna utvecklades snabbt olika skydd, som automatiskt kickade ut spelare som uppförde sig misstänkt likt bottar – dessutom blev fuskarna avstängda från att ansluta på nytt.

Man skulle önska att Stockholmsbörsen tog lärdom av 90-talets Quakeserver-admins, och åtminstone satte upp en skylt med texten ”No Bots Please”. Fast det lär inte hända, eftersoms börsens värstingbottar drar in massor med deg till Nasdaq-OMX.

Ibland träffar man på förnekare som till exempel Unga aktiesparare, som fortfarande upprepar det gamla mantrat om att att aktier är bra placeringar. Lyssna inte på dem. Chansen till vinst är sannolikt större på Casino Cosmopol, och då kan man åtminstone ha lite kul medan man bränner sina besparingar.

Intressant?

Andra bloggar om , ,