Tidigare socialdemokratiska näringsministern Pär Nuder rasade för inte så länge sedan – tillsammans med sin gamle husbonde Göran Persson – mot borgarnas skamliga skattesänkarpolitik för de allra rikaste i samhället. Att betala skatt efter bärkraft var solidariskt, till och med ”häftigt” och en central del av den socialdemokratiska politiken – liksom det hårdnackade motståndet mot att sälja ut samhällets gemensamma rikedomar till privata företag.

Nu visar det sig att samme Nuder köpt in sig i riskkapitalbolaget EQT:s fond för infrastrukturinvesteringar. En sådan investering är det svenska naturgasnätet, som via bolaget Swedegas nu kontrolleras till 100 procent av EQT. Och riskkapitalbolaget, med säte i skatteparadiset Guernsey, slussar genokm en fiffig konstruktion de maffiga vinsterna från det svenska gasmonopolet till holdingbolagets huvudkontor på kanalön – där ingen beskattning sker. Däremot har Swedegas ¡”lånat” en massa pengar från EQT:s moderbolag, vilket innebär att svenska skattebetalare istället betalar 24 miljoner årligen till finansmaffian på Guernsey. I gengäld får vi – ingenting. Och viktig infrastruktur hamnar i händerna på utländska rovkapitalister.

I vilken mån Pär Nuder varit med och utvecklat detta affärsupplägg vet jag inte, men man kan tveklöst konstatera att solidariteten hos gamla sossar definitivt tar slut när den egna plånboken hamnar i fokus. Budskapet till väljarna är solklart: Gör som vi säger, inte som vi gör!

Det är förstås inget unikt för Pär Nuder, som var engagerad i EQT redan när han var aktuell som partiledare. Tidigare i somras tog den gamle finansministern Erik Åsbrink jobb som rådgivare för finansvärldens svar på Al-Qaida – Goldman Sachs – och den gamle partiledaren Göran Persson har säkerligen inga svårigheter att betala av amorteringarna på sitt sörmländska gods sedan han rekryterades av den svenska vapenlobbyn.

Som Rolling Stones en gång uttryckte det så välformulerat: It’s a gas!

Intressant?

Andra bloggare om , , ,