En av Anna Wahlgrens döttrar, Felicia, har skrivit en bok om sin uppväxt – och den sägs vara en svidande uppgörelse med mamman, som för inte så länge ansågs vara Sveriges ledande auktoritet på barnuppfostran, och uppfinnare av diverse metoder (som den okända tryckpressen). Felicia Feldt, en i ”uppfostringsexpertens” skara av hela nio barn, skriver i sin bok om en uppväxtmiljö fylld av aga, alkohol och misshandel. Hon skriver om ett tillfälle då hennes lilla dotter, treåriga Wilma, hälsar på Anna Wahlgren hemma i Jämtland. Wilma sover i sin mormors rum. Under natten ser Felicia hur dottern kommer springande över gräsmattan med mormor efter:

”Hon tar ett stadigt grepp om Wilmas hår och drar henne i håret längs gräsmattan.

– Du kommer tillbaka till din SÄNG omedelbums!”

Mormor säger sig vara ”överraskad” av uppgifterna i dotterns bok, och vill inte kommentera dem ”offentligt” – utan tycker att de kunde hanterats inom familjen.

Ingen borde dock vara förvånad över det som dottern beskriver –Anna Wahlgrens metoder, som hon skriver om i den vidriga Barnaboken, ligger ofta snubblande nära gränsen till barnmisshandel.

I detta sammanhang är det viktigt att notera, att Wahlgren aldrig nånsin varit någon auktoritet på barn – lika lite som Hans Scheike varit en framstående psykoterapeut. Hon har ingen utbildning, är ingen forskare – ändå finns det fortfarande många nyblivna föräldrar som ser Wahlgren som en stor auktoritet, och köper hennes befängda råd.

Wahlgrens enda ”kunskap” inom området uppfostran är helt enkelt att hon skaffat 10 barn – varav ett dog i difteri – med sex olika män. Hennes metoder bygger inte på någon forskning, utan bara på egna erfarenheter och allmänt flum. Hon propagerar dessutom mot vaccinering av barn och är med i Kommittén för mänskliga rättigheter, KMR, en grupp med starka kopplingar till Scientologerna.

Vi lever visserligen i ett ett fritt land, men själv tycker jag det är hög tid att Anna Wahlgren stoppas, innan fler barn tar skada av hennes metoder. En bra början vore att bokhandlarna bojkottade Barnaboken.  Ingen människa behöver den, allra minst våra små barn.

Intressant?

Andra bloggar om , , ,