Historien med den dråpåtalade – och sedermera frikända – barnläkaren blir mer och mer bisarr. Inte nog med att åklagaren inte hade en susning vad fallet handlade om, nu kommer det också fram uppgifter från vad som hände när den kvinnliga barnläkaren satt häktad.

Enligt kvinnan, som intervjuats i Läkartidnignen, hindrades hon av häktesvakten från att sova. En gång i halvtimmen kom han in till läkaren och tvingade henne att stå upp. När hon till slut vägrade, tog vakten tag i henne handgripligen och tryckte upp henne mot en vägg eller mot sängen. Läkaren vägrades dessutom mat under nästan ett dygn.

Värt att notera är att det inte handlar om någon inhyrd Securitas-biff utan hjärna – utan en utbildad polisman som självklart är medveten om vilka rättigheter en häktad har, men högaktningsfullt struntar i det. Kanske reagerade han med avsky mot läkaren, som var häktad för ett vidrigt brott – barnamord – och tänkte hjälpa åklagaren genom att mjuka upp henne lite inför förhöret. Lite waterboarding kan ju göra underverk när det gäller att få fångar att samarbeta, har det visat sig i Guantanamo.

Barnläkaren var dömd på förhand, det enda som återstod var ju att få henne att erkänna!

Oavsett om barnläkarens uppgifter är sanna eller ej kommer ärendet naturligtvis att avskrivas i brist på bevis. Vilket för övrigt sker i ungefär 100 procent av fallen där poliser utreder sig själva. För det är långtifrån första gången häktespoliserna anklagas för brutalitet – dock brukar det vara människor betydligt längre ner på samhällsstegen som råkar ut, sådana som ändå ingen bryr sig om att lyssna på.

Ändå borde det inte vara svårt att kontrollera barnläkarens uppgifter; videoövervakning är standard på våra häkten och det borde inte vara särkskilt komplicerat att etablera om vakten i fråga sparkade till dörren till kvinnans cell en gång i halvtimmen. Men det kommer givetvis inte heller att ske, eftersom inspelningarna säkerligen har ”raderats” eller kommit bort. Business as usual alltså.

Möjligen konstateras det i någon utredning att vissa rutiner brister, vilket brukar var det ryggmärgsmässiga beteendet hos makthavare att försöka släta över när folk beter sig som idioter.

Intressant?

Aftonbladet 1, 2, Metro 1, 2, Expressen

Andra bloggare om , , , ,