Tyska officerare på promenad framför Akropolis strax efter invastionen av Grekland i maj 1941.

I takt med den uppskruvade ekonomiska pressen på Grekland, börjar en gammal vandringssägen allt oftare dyka upp i nyhetsflödet: att Tyskland är skyldigt Grekland ett gigantiskt krigsskadestånd på 95 miljarder, pengar som aldrig betalats. Senast ut att upprepa denna sägen är Alexandra Pascalidou, som hänvisar till Tysklands ”obetalda skuld” i en intervju med Aftonbladet. Det hela underblåses av ett pånyttfött grekiskt tyskhat – manifesterat i tidningsartiklar där Angela Merkel framställs i naziuniform och det talas om den ”slutgiltiga lösningen” för Greklands ekonomi.

Är då Tyskland skyldigt Grekland pengar? Nej – i alla fall inte som en följd av Andra världskriget. Alla ekonomiska krav på Tyskland har för länge sedan fastslagits av internationella domstolar. Vid en konferens i Paris 1945, tilldömdes Grekland ett krigsskadestånd som uppgick till ett värde motsvarande av 160 miljoner kr, eller motsvarande 18 miljarder i dagens penningvärde.

Problemet var att USA kraftfullt motsatte sig alla former av hårda ekonomiska bestraffingar av det besegrade Tyskland. Minnena av vad som hände efter Första världskriget, där den unga tyska Weimar-republiken försvagades allvarligt av de massiva krigsskadeståndet som landet tvingades betala. (En av konsekvenserna av denna hårda bestraffning av det tyska folket var ju faktiskt att Adolf Hitler kom till makten.)

De amerikanska invändningarna ledde därför till att alla krav på krigsskadestånd sköts på framtiden, fram till dess att ett slutgiltigt fredsavtal undertecknats. Detta skedde först 1990 (!), då Grekland skrev under ett avtal med det återförenade Tyskland som innebar att inga ytterligare ekonomiska krav kunde ställas mot tyskarna.

Detta innebar inte att Tyskland kom billigt undan: totalt beräknar man att den tyska staten till dags dato betalt uppemot 275 miljarder i olika typer av ersättningar till Grekland, t ex skadestånd till överlevande efter de massakrer som nazisterna genomförde mot civilbefolkningen.

Det som ligger bakom historien om den ”tyska skulden” är förmodligen en händelse som skedde under den ockupationen 1941-1944. Då tvingades den grekiska riksbanken att låna ut 476 miljoner Riksmark – räntefritt – till Hitlers Tyskland. Denna skuld anses av de allra flesta bedömare vara ett krav som faller under krigsskadeståndet – som Tyskland ju enligt avtal har betalat klart.

Men om de utlånade pengarna däremot klassas som en skuld mellan två suveräna stater, skulle det innebära att den grekiska centralbanken skulle ha ett nätt litet krav på 650 miljarder att utkräva från tyska Bundesbank.

Denna tolkning är det emellertid få som vågar sig på, eftersom det skulle öppna en veritabel Pandoras ask av skadeståndskrav från otaliga banker, företag och privatpersoner.

Det som händer just nu i Grekland är djupt tragiskt, och ingen människa förtjänar det som grekerna går igenom just nu. Men att piska upp gamla anti-tyska stämningar i ett land vars enda egentliga möjlighet till ökade intäkter finns inom turismen, leder knappast till att det blir bättre.

Särskilt inte när en stor del av besökarna, och pengarna, kommer just från Tyskland.

Intressant?

Andra bloggar om , , ,

SvD 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3 ,4 , G-P