Kaupthing bank, en av de isländska banker som gick i graven efter finanskraschen 2008.

Samtidigt som Grekland sjunker ner i avgrunden, under bördan av EU:s ”räddningspaket”, visar ekonomin på en liten ö i Atlanten tydliga tecken på tillfrisknande. Ratingföretaget Fitch höjde nyligen utsikerna för Island från BB+ till BBB-, vilket på ska utläsas som ”stabila utsikter”. En höjning av ett kreditbetyg är inget man ser så ofta nuförtiden, och nyheten förbigicks av tystnad på de flesta håll, vilket är lite anmärkningsvärt med tanke på bedriften det innebär. Isländska statspapper är alltså inte längre klassade som skräp, vilket direkt kommer att ge resultat i form av lägre räntor och bättre lånevillkor.

Och då ska vi hålla i minnet att Island drabbades värre än någon annan nation i kölvattnet på Lehman Brothers-kraschen 2008.

Vad har då Island gjort, som inte Grekland lyckats med? Eller Portugal, Italien, Irland eller USA för den delen?

Jo:

In what some might be tempted to consider an example for debt-laden Greece, Iceland has bounced back after letting commercial banks fail and making its labour and product markets more flexible.

Islänningarna gjorde alltså revolution och lät bankerna, de som orsakat problemen, ta det fulla ansvaret för sina dåliga affärer och gå i konkurs – medan bankcheferna drogs inför domstol. Nu, tre år senare, är landet på god väg tillbaka mot stabil tillväxt och ett krympande budgetunderskott. Islänningarna vägrade att ta på sig livslånga skulder från giriga bankchefer, till skillnad från alla andra länder som drabbades av finanskrisen.

Fallet Island borde alltså vara en lärdom såväl för det krisande Europa som för USA, som är  skyldig sina banker mångdubbelt mer än någon annan nation i världen. Och tvärtemot vad alla ekonomiska förståsigpåare påstår, är detta sannolikt den enda vägen ut ur krisen: att låta bankerna ta det fulla ansvaret för vad de ställt till med. Att låta dem drabbas fullt ut av kreditförlusterna – och gå i konkurs. De som överlever kommer garanterat att vara försiktigare framöver med att uppfinna nya finansiella fiffigheter som CDS:er, derivat, suprimelån och robothandel. Det kommer att bli riktigt rörigt under ett par år, precis som på Island, men alternativet är ännu mer skuldsättning och ännu hårdare krispaket som på sikt riskerar att göra Europa till en nation av tiggare.

Tyvärr sitter EU:s makthavare bakbundna av bankirerna, och kommer aldrig att våga göra det enda rätta; att låta bankerna dö som de parasiter de är. Istället kommer även nästa ”räddningspaket” som beslutas i kväll/i morgon/nästa vecka/om en månad att slussas direkt tillbaka till  banker i framför allt Tyskland och Frankrike. Allt för att rädda bankerna och den gemensamma valutan – det kanske mest vansinniga ekonomiska projektet någonsin.

Och för varje nytt lån som den så kallade trojkan, EU/ECB/IMF, beviljar Grekland ökar  kraven på nedskärningar. Pensioner sänks liksom lönerna, 100.000-tals statsanställda får sparken, barnhemmen fyllas av unga vars föräldrar inte längre har råd att ge dem mat.

Medicinen som ordineras gång efter gång, tar sakta men säkert livet av patienten.

Intressant?

Andra bloggar om , , , ,

SvD 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, Aftonbladet, GP

Uppdatering: SvD näringsliv har vaknat till, och skriver om Islands rekordsnabba återhämtning idag.