Socialdemokraternas svar på Borg: Magdalena Andersson, teknokrat. Magdalena Andersson, vald till ny ekonomisk politisk talesperson för Socaildemokraterna den 23/2. Foto: Magnus Selander

Socialdemokraterna under nye ledaren Stefan Löfvén gör en närmast raketartad återhämtning i opinionsmätningarna – inte mindre än 5,6 procent har partiet gått upp den senaste månaden. Förlorare är moderaterna – men i betydligt högre grad V och MP, om man ser till procentuellt tapp. Och denna återhämtning har skett helt utan politiska utspel eller karismatiska brandtal till massorna.

Istället tonar bilden fram av en småtrist men pålitlig folkhushållare, en vars främsta politiska drivkraft tycks vara att bevara lugnet. Inga hastiga rörelser, inget som kan hota stabiliteten i statsfinanserna. Likheterna med Fredrik Reinfeldt är slående.

Trygghetsbehovet förstärks av Löfvéns rekrytering till de nya topposterna i partiet. Framför allt är det Magdalena Andersson, partiets nye ekonomisk-politiska talesperson, som sticker ut. Stefan Löfvén väljer en mycket kompetent tjänsteman för att förvalta och utveckla partiets ekonomiska politik; det närmaste en kvinnlig kopia av finansminister Anders Borg som man kan komma.

Och det verkar som sagt gå hem i väljaropinionen. En finansministerkandidat som prioriterar ordning och reda, gillar ROT och jobbskatteavdrag, inte har några egentliga åsikter om skatter – förutom att de ska in till staten – och dessutom uppskattar Anders Borg blir en effektivt garant mot att bidragsvänstern i partiet ska få för stort inflytande – det vi ser nu är sannolikt att många gamla sossar som kan räknas till ”medelklassen” nu börjar återvända från exilen hos Det nya arbetarpartiet, Moderaterna.

Vi ser alltså två mer eller mindre teknokratiska kolosser slåss om samma väljare, med nästan exakt samma politik. Så få idéer som möjligt, inga utspel som kan hota det välskötta folkhushållet. Och tro det eller ej – det verkar funka.

Precis som i många av Europas länder, som Italien och Portugal, där ”expertregeringar” tagit över driften för att återställa lugn och ordning, har såväl Stefan Löfvén som Fredrik Reinfeldt dragit slutsatsen att vägen till framgång handlar om att verka men inte synas. Så lite politik som möjligt, helt enkelt. Inga flammande klasskampsparoller, inga nya skatter som kan skrämma bort medelklass – bara löftet att fortsätta administrera ett välskött folkhem, där folk slipper bry sig om vad som händer under huven.

Vi lever i teknokraternas tid.

Intressant?

DN 1, 2, 3 ,4, 5, SvD 1, 2, 3, Aftonbladet, GP

Andra bloggare om , ,