Det hettade till ordentligt i partiledardebatten i SVT – inte minst när det gällde frågan om vinster i välfärden. Alliansen har fått mycket kritik – ofta befogad – för att den tillåtit internationella riskkapitalister att tjäna ohemult stora pengar på tidigare statliga och kommunala monopol som vård omsorg och skola – samt ett och annat kabel-TV-nät. Samt att gå storkapitalets ärenden i största allmänhet, enligt socialdemokratisk retorik.

Därför kan det vara intressant att påminna om vilka det är som tagit chansen att åka räkmacka med storfinansen. I  många fall är det nämligen just – socialdemokrater.

I veckan fick gamle attacksossen Tomas Östros, som brukade kritisera regeringen hårt för sin undfallenhet mot storkapitalet, ett finfint jobb som vd för Bankföreningen. I fortsättningen ska den tidigare sossen alltså slåss för familjen Wallenbergs rätt till miljardvinster på bolån. Sverige är fantastiskt.

Finansbranschens fäbless för avhoppade sossar inskränker sig inte till Östros – i fjol fick gamle S-finansministern Erik Åsbrink ett välbetalt jobb som rådgivare till Goldman Sachs – ni vet The Vampire Squid – som inte bara styr USA:s ekonomi utan efter duktigt lobbyarbete kontrollerar i princip samtliga Europas centralbanker – inklusive ECB. (Frågan är alltså inte om utan när en ”Goldmanit” tar plats i Riksbankens direktion.)

Per Nuder, tidigare s-politiker av det mer rabiata borgarhatar-hållet, blev utmanövrerad ur sossetoppen 2010, men kunde trösta sig med att han fick tillfälle att  köpa in sig i riskkapitalisterna EQT, som med hjälp av samme Nuder lyckats med konststycket att skapa ett privat svenskt gasmonopol i och med köpet av svenska Swedegas. Och liksom de flesta riskkapitalister har EQT via påhittade lån via dotterbolag i skatteparadis, inte bara sett till att slippa beskattning av sina miljardvinster i Sverige – de får till och med betalt av svenska skattebetalare för att plundra oss. (Nuder lever dessutom gott på sin gamla statsrådspension, så han kan spara miljonerna i sitt konsultbolag.)

VM i cynism, om det funnits ett sådant, tar dock klassresenären Jan Emanuel Johansson, den tidigare s-politikern som är mest känd för att att ha manövrerat ut sina motståndare i Expedition Robinson och åkt hem med miljonvinsten i tävlingen. Men hans smak för det goda livet slutade inte där – Jan Emanuel är till skillnad från de flesta andra sossar inte bara en varm anhängare till vinster i välfärden utan också till fri hyressättning. Därför försökte s-politikern att först hyra ut sin tvåa på Södermalm för 40.000 i månaden, under namnet Janne Josefsson. När inte det fungerade försökte han istället hyra ut sommarhuset i Visby för 35.000 i veckan.

Detta summor framstår dock som felräkningspengar i jämförelse med de summor Jan Emanuel håvat in på senare år, sedan han kom på genidraget att öppna boende för ensamkommande flyktingbarn. 2.000 per dygn och ungdom kostade det till exempel för Uppsala kommun att hysa in 25 flyktingar i Johanssons boenden. Av dessa pengar gick 30 procent direkt till politikerns bolag, Folkhemmet Integration AB. Totalt kunde Johansson, socialdemokratisk politker i Norrtälje, plocka ut hela 30 miljoner i aktieutdelning från sitt lukrativa företag, strax innan han sålde vidare hela klabbet till Frösunda social omsorg AB, ett bolag helägt av riskkapitalisterna HG Capital, för den ansenliga summan av en kvarts miljard kr.

Socialdemokrati, årsmodell 2012: gärna rättvisa och solidaritet – bara det går att tjäna pengar på det.

Intressant?

DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2, 3, 4, Aftonbladet, 2, 3, 4

Andra bloggar om , , ,