Sakta men säkert börjar så kallat vanliga medier att skriva om Bilderberg, exempelvis publicerade Aftonbladet i måndags en artikel om helgens möte. Tyvärr fokuserar skribenten som så ofta när det gäller Bilderberg på de mångakonspirationsteorierna, vilket är synd. Det finns massor av andra trådar att bena i – exempelvis de felaktiga uppgifterna om att medier skulle vara portade från mötet. Som Flute skriver, var inte mindre än 11 skrivande journalister inbjudna (och sex höga mediechefer) vid helgens möte. Varför har det då inte rapporterats någonting alls infrån mötet?

Jo – för att Bilderbergarna styrs av ett slags Fight Club-regler: den första regeln om Bilderberg är att man inte pratar om Bilderberg. Så när Gunilla Carlsson, biståndsminister och vice ordförande i Moderaterna, fick sin inbjudan till Bilderbergmötet redan i januari i år – hur inbjudan ser ut visas här – agerade hon exakt efter regelboken; höll tyst. Inbjudan diarefördes säkerligen inte såsom normalt är när post skickas till en riksdagsledamot, och datumet för mötet hölls även det hemligt. Resan fördes heller inte in i Riksdagens kalendarium, eftersom detta hade röjt tid och plats för mötet – något som de inbjudna lovar att inte yppa för någon utanför gruppen. Fight Club!

Under själva mötet omges likaså alla diskussioner av sekretess, och deltagarna förbinder sig att inte yppa något om vad som sagts utanför gruppen. Det kan tyckas rimma illa med ett förtroendeuppdrag att hålla tyst om världspolitiska diskussioner man deltagit i – för att inte tala om vilken dålig smak det är för en journalist att först bli inbjuden till ett hemligt möte med världseliten, och sedan lova att inte berätta för sina läsare om vad som sagts.

Inbjudna potentater, inklusive politiker, brukar försvara hemlighetsmakeriet med att de bjuds in som privatpersoner, och alltså inte är där i egenskap av sitt ämbete. Något som finska finansministern Jutta Urpilainen hamnat i blåsväder för. Förra året, när hon deltog i Bilderbergmötet i S:t Moritz, menade hon på en direkt fråga från oppositionen att det hela handlade om ett privat möte. Dessutom hävdade Urpilainen att hon själv betalat resan – något som senare visade sig vara en lögn. I år var finansministern på plats igen, och på en fråga i riksdagen tvingades Urpilainen pudla och erkänna att skattebetalarna visst hade betalat resan. (Uppehället för gästerna betalas som alltid av Bilderberggruppen.)

Om Gunilla Carlsson fick sin resa betald eller lade ut pengar ur egen ficka, har jag ännu inte kunnat få bekräftat. Jag har ställt frågan till ministern via hennes pressekreterare, men ännu inte fått något svar (och skulle nog bli förvånad om det kom något).

Däremot var det sannolikt svenska skattebetalare som betalade för kalaset 2009, när Carl Bildt och Jan Björklund åkte till Aten för att närvara vid Bilderbergmötet detta år. Då användes nämligen statsflyget, alltså ett av de Gulfstreamplan som regeringen har till sitt förfogande, för att frakta mötesdeltagarna från Stockholm till Aten. Enligt passagerarlistorna, som jag begärt ut från F7 i Skaraborg, den flygflottilj inom försvaret som ansvarar för statsflygsverksamheten, lyfte planet på morgonen den 14 maj 2009 på väg mot Helsingfors med Björklund och Bildt ombord. I Helsingfors mellanlandade planet och plockade upp Finlands dåvarande statsminister Matti Vanhanen och finansminister Jyrki Katainen – även dessa herrar var inbjudna till Bilderbergmötet.

Passagerarlistan för regeringsflyget den 17 maj 2009, då statsflyget tog Jan Björklnd och Jacob Wallenberg m fl till Stockholm. Klicka för större bild.

Tre dagar senare hämtade statsflyget upp Jan Björklund i Aten, medan Carl Bildt fortsatte ut i vida världen. Intressant är att notera att  Investors Jacob Wallenberg också är med på planet hem till Bromma. Huruvida industrimagnaten betalade för denna resa har jag ännu inte lyckats ta reda på, men det ligger nära till hands att tro att staten betalade. Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt hade ju trots allt fått lift i Wallenbergs privatplan till Bilderbergmötet i Ottawa våren 2006, några månader före valet. En resa som gick loss på 1,1 miljoner och som Investor försökte dra av i deklarationen (men som nobbades av skattemyndigheten). Tjänster och gentjänster. Moderaterna betalades för Reinfeldts resa, medan Carl Bildt fortfarande inte svarat på frågan om han åkte gratis.

Att skattebetalarna plockar upp notan för Bilderbergresorna är således ganska troligt. (Vad gäller Jan Björklund har ju hans användning av statsflyget ifrågasatts fler gånger.)

Jag ser att Gunilla Carlsson har frågestund i riksdagen i morgon, den 7 juni. Det vore ett utmärkt tillfälle för oppositionen att följa det finska exemplet och fråga ministern dels om hon besökte Bilderbergmötet i egenskap av politiker eller privatperson, dels vem som stod för resekostnaderna. Och framför allt – vad handlade diskussionerna om?

Vågar någon plocka upp bollen?

Intressant?

Andra bloggar om , , ,