Nyligen tvingades ameikanska smittskyddsinstitutet CDC (Center for Disease Control) gå ut med en kommuniké där myndigheten dementerade att det skulle pågå någon slags zombie-apokalyps. Detta något ovanliga besked från en statlig myndighet kom efter en rad uppmärksammade rapporter om ”face-eating attacks” och kannibalism i amerikanska medier, och olika mer eller mindre skämtsamma rykten om vad som orsakat överfallen – varav det mest kända är fallet där en 31-åring i Florida sköts av polis efter att ha attackerat en hemlös man och ätit upp delar av dennes ansikte.

“CDC does not know of a virus or condition that would reanimate the dead (or one that would present zombie-like symptoms)”, sa myndighetens talesman till David Daigle till Huffington Post.

Frågan är om det verkligen haft en lugnande effekt på allmänheten. För ansiktsätar-attackerna verkar definitivt vara på uppgång just nu.

  • Strax efter attacken i Florida mördade en student i Baltimore sin rumskamrat och åt upp delar av mannens hjärna.
  • En annan drogpåverkad man – också i Florida – attackerade och tog en tugga av en 48-årg mans biceps.
  • Den kanadensiska porrstjärnan Luka Magnotta, som nyligen greps i Paris, hade mördat och ätit upp delar av sin pojkvän.
  • I New Jersey knivhugger en man sig själv framför ögonen på polisen – och kastar skinnslamsor och inälvor på dem.
  • I Missouri utreder polisen kopplingar mellan de syntetiska droger som kallas badsalter och ett fall där en kvinna opovocerat överfallit sin granne och bitit honom i armen.
  • Och så sent som igår kom uppgifter om att ansiktsätar-attackerna nu spritt sig till Kina. Huffington Post rapporterar om en busschaufför som plötsligt kastat sig över en kvinna och börjat tugga på hennes näsa och läppar.

Men inte ens Sverige är förskonat från zombie-smittan – i maj i år skar en svartsjuk doktor av underläppen på sin hustru – för att sedan stoppa den i munnen och tugga på den.

Samtliga dessa fall – och det kan mycket väl finnas ett stort mörketal – har alltså rapporterats in på mindre än två månader. Så skräcken för att det faktiskt finns något där ute – ett muterat virus, en zombiebakterie eller en ny drog som får folk att börja äta på sina medmänniskor – är måhända inte helt tagen ur luften. Efter Florida-attacken rusade söktermen ”Zombie Apocalypse” snabbt upp på andraplatsen hos Google.

Det är i ljuset av detta man ska se CDC:s dementi – en dementi som dessutom kommer från en myndighet som tidigare skämtat friskt om zombier och hur man ska göra för att skydda sig mot dem.

Och vem vet, instruktionerna från CDC kanske vore nåt för svenska Smittskyddsinstitutet att ta efter?

För vi vet ju aldrig när zombiekriget kommer.

Intressant?

Andra bloggar om , , , , ,