Kungen av Kungsan – Planka.nu på Ung08 from Planka.nu on Vimeo.

Aktivisterna i organisationen Planka.nu, som propagerar för att kollektivtrafiken i Stockholm ska vara gratis för dem som använder den, blev i helgen stoppade från att dela ut reklam och klistermärken på Ung08-festivalen i Kungsträdgården. Till en början  hänvisades aktivisterna till baksidan av SL:s monter, men lite senare kom polisen tillbaka och motade bort dem till hörnet av Hamngatan och Sverigehuset. Även ungdomar som gick omkring med organisationens pins på sig kördes ut från området, eftersom de enligt polisbefälet på plats ansågs utgöra en ”demonstration”.

När Stockholmsbandet Dubs (som skriver om händelsen på sin Youtubesida) senare på kvällen avslutade med att visa sitt stöd till Planka.nu drog arrangörerna helt sonika ut sladden, och meddelade att de aldrig mer var välkomna att spela på Ung08.

Första gången jag blivit kallad vit kränkt man.

Man kan förstås tycka att det hela är en i högsta grad banal händelse. I morse twittrade jag – halvt på skämt, halvt på allvar – om det ironiska i att punkaktivisterna i Pussy Riot hyllas för sitt mod att utmana makten med utomparlamantariska metoder, samtidigt som gränsen för svensk yttrandefrihet avgörs av vem som råkar sponsra eller betala för ett evenemang (i det här fallet SL), som dessutom hålls på de mest offentliga öppna ytorna i huvudstaden. Jag fick snabbt ett raljant och småilsket svar på mitt inlägg, som ganska väl sammanfattar den gängse inställningen: det är förstås en j-a skillnad på att slåss för demokrati och frihet och att bara vilja åka snålskjuts i tunnelbanan.

Men är det verkligen så stor skillnad? Vilka frågor anses viktiga nog att driva opinion kring i Sverige – och vem ska avgöra vilka som inte får föras på tal? Hade ungdomar med klistermärken med krav på utbyggd tunnelbana också blivit bortjagade?

Man kan tycka vad man vill om spärrhoppare och den tveksamma moralen i att låta andra betala för en, men det går inte att komma ifrån att Planka.nu faktiskt har ett legitimt politiskt budskap: att stadens trafiksituation skulle bli bättre och effektivare om det kollektiva resandet skattefinansierades och blev gratis för alla. Och den bok, Trafikmaktordningen, som Planka.nu gett ut är faktiskt en lysande debattskrift.

Man kan också reflektera över ironin i att den så kallade Almstriden utspelades på samma plats för drygt 40 år. Även här var det utomparlamentariska bråkstakar som trotsade besluten som fattats av stadshuspolitikerna i god demokratisk ordning om att såga ner almarna i Kungan för att ge plats åt en ny tunnelbaneppgång. Idag vet vi att just dessa människor, som jagades iväg och till och med misshandlades av polisen för att de störde ordningen, var de som stoppade rivningsvansinnet i Stockholms innerstad.

För övrigt kan man fråga sig vilken bild ungdomar i 14-15-årsåldern får av demokrati och yttrandefrihet,  när de på ett handfast sätt får visat för sig att det räcker med fel klistermärke eller pin på jackan för att det ska komma en barsk polis och kasta ut dem.

Bäst att vara tyst och följa med strömmen.

Intressant?

Andra bloggar om , , ,