Efter den allmänt hånade sänkningen av restaurangmomsen vid årsskiftet, visar det sig nu lite överraskande att satsningen faktiskt gett resultat. Under första halvåret i år har antalet jobb i restaurangbranschen ökat rejält: antalet nyanmälda platser steg med 16,8 procent, enligt Dagens Industri.

Även om detta förstås är glädjande på alla sätt, är det mest av allt en tydlig signal om att den höga svenska momsen, 25 procent, faktiskt bidrar till arbetslösheten. Det gör varor och tjänster betydligt dyrare än i länder med lägre moms, som exempel Tyskland med 19 procent eller USA som har alltifrån noll till 13 procent beroende på delstat. När regeringen så genom olika riktade satsningar sänker den till en mer rimlig nivå, ger det direkt utslag på konsumtionen och därmed arbetstillfällen.

ROT-avdraget har fungerat exakt på samma sätt, även om konstruktionen är annorlunda. När alternativkostnaden för att anlita hantverkare sjunker, jämfört med att klåpa själv eller betala svart, kommer jobben. Och städbranschen har kunnat anställa ett stort antal människor, många med invandrarbakgrund, i och med att RUT-avdraget infördes.

Men frågan är varför det endast ska vara dessa branscher som skattegynnas? Säga vad man vill, men vi svenskar behöver nog inte äta mer än vi redan gör. Däremot är det många, framför allt barnfamiljer, som har problem med att få pengarna att räcka till kläder och skor, för att inte tala om livsnödvändigheter som dator och mobiltelefon – saker som idag närmast är en förutsättning för att kunna följa med i samhällsdebatten. Däremot åtnjuter tidningar, böcker och tidskrifter en låg momssats på sex procent – köper man dem däremot i eboksform är momsen 25 procent.

Att döma av de dynamiska effekterna som vi sett i de tre branscher som hittills fått en lättare skattebörde, vore det inte sannolikt att effekten skulle vara densamma i resten av ekonomin?

Därför, sänk momsen på allt!

Intressant?
Andra bloggar om , , , ,