Bang & Olufsen Beosound 8. Har du betalt 8.000 spänn för en sån här anläggning nyligen är du rökt.

Nu när uppståndelsen runt Apples väckelsemöte i Cupertino igår lagt sig lite, kan det kanske vara läge att reflektera över vad det egentligen kommer att kosta att uppgradera till Iphone 5.

Förutom själva telefonen (som få lär köpa kontant) krävs det ett nytt skal för ett par hundralappar. Och så en sån där adapter för ytterligare ett par hundra som gör att den nya ”lightning”-kontakten funkar med gamla Iphone/Ipod-sladdar. Enligt New York Times är det klackarna i taket hos de stora tillbehörsmakarna, t ex amerikanska Griffin, som redan sparkat igång produktionen i sina kinesiska fabriker för att kunna möta den stora efterfrågan på nya skal, billaddare och andra Iphone 5-tillbehör.

Fast det där handlar ju bara om småpengar. Värre är det för alla dem som slantat upp grova pengar för nöjet att integrera sin Iphone i allt från bilen till hemmets ljudanläggning. Visst, det kanske kan funka med att plugga in adaptern mellan den nya itelefonen och ens Bose Sounddock, inköpt i fjol för 5.995 kr, men estetiskt kommer det förstås att bli plågsamt att se – bara att köpa nytt alltså.

En högtalare som garanterat inte funkar med Iphone 5 är iHome Boombox för 2.190 spänn – utrymmet där Iphonen är tänkt att pluggas in är för trångt för rymma den senaste modellen, även utan adapter.

Iphonehögtalare design Philippe Starck. Passar inte med nya Iphone.

Än värre är det för designfantasten som investerat 8.000 pix i en futuristisk Bang & Olufsen BeoSound 8. Även här kanske det funkar med Lightning-adatern, men den nya högre Iphonen står då och dinglar på en slags smal piedestal, vilket garanterat kommer att se apfult ut.

Nåväl, det drabbar väl ingen fattig.

Man får väl också anta att alla de som pyntat 15.000 spänn för ett par flådiga Zikmu Parrot, designade av Philippe Starck, sannolikt får finna sig i att designhögtalarna tappat en hel del i andrahandsvärde sedan igår. De är nämligen designade för Iphone 4/3GS och Ipod.

Det här är bara ett par exempel. Över en natt har Apple lyckats med konststycket att göra tusentals och åter tusentals tillbehör till Ipod/Iphone föråldrade. Tur att The International Church of S:t Jobs har en så devot skara följare.

Å andra sidan, den svenska tillväxten lär väl få en välbehövlig skjuts i höst – och för oss som klamrar oss fast vid en gammal Iphone 4 kan det bli fyndläge på Blocket framöver.

Intressant?

Andra bloggar om , ,

(OK, jag erkänner att rubriken är tillspetsad, men är man gammal murvel så.)

SvD 1, 2, DN 1, 2, 3, Macworld