Det borttagna blogginlägget. Klicka för större bild.

SVT:s hyllade, unga och begåvade Mello-programledare, Gina Dirawi, trampar snett i den mörkbruna sörjan igen. Efter att ha blivit uppläxad av SVT för nästan exakt ett år sedan, då hon jämförde Israel med Hitler och diktatorns folkmord under Andra världskriget, är det nu dags igen. Dirawi, som leder melodifestivalen, lade i går kväll upp en bloggpost med rubriken ”Kvällsläsning” där hon tipsar om en bok av den ökände antisemiten Lasse Wilhelmsson.

När det går upp för Dirawi att inlägget är provokativt och dumt, reagerar hon med sedvanlig ryggradslöshet.  Hon försvarar sig med att hon minsann inte hade en aaaning om vem Lasse Wilhelmson var, det var bara nån ”random kille” som hade stuckit boken i händerna på henne och sagt LÄS.

Förutom att man kan fråga sig vilken typ av umgänge som Dirawi egentligen har, och vilka teorier om den judiska världskonspirationen som denne ”random kille” omger sig med, kan man faktiskt fråga sig hur länge SVT kan ställa upp och försvara en medarbetare som gång på gång ”råkar” haspla ur sig illa dolt judehat i sin blogg.

Gina Dirawi är 21, myndig sedan tre år och får rösta i allmäna val. Dessutom är hon en framstående profil inom public service. Det funkar alltså inte längre att skylla på att hon är ung och oerfaren, även om så skulle vara fallet. Som SVT-anställd har man ett extra ansvar att tänka sig för innan man vidarebefordrar högerextrema boktips från nån ”random kille”. Hade en programledare hos SVT ens knystat något som kunde uppfattas som stöd för t ex Sverigedemokraterna, hade det garanterat varit nolltolerans som gällt.

Efter Twitter- och Facebookstormen tog Gina Dirawi snabbt bort sitt inlägg, och följer man en gammal länk till bloggposten, möts man av en felsida som lite lakoniskt konstaterar att ”Det här var ju lite pinsamt, eller hur?”

Det är vad man kan kalla ett understatement.

Intressant?

Andra bloggar om , , , ,