Bild från DN:s nätupplaga.

Med statistik kan man som bekant bevisa i princip vad som helst, och metoden med att lägga olika trendkurvor bredvid varandra för att visa på korrelation, används flitigt av politiker, aktivister och forskare. Särskilt vanligt är detta i den internationella klimatlarmsindustrin (som just nu samlas i Qatar) och fenomenet brukar kallas för körsbärsplockning. Men det används också flitigt i politiken, för att bevisa allt från ökad barnfattigdom till misslyckad arbetsmarknadspolitik – och nu har alltså även Dagens nyheter hängt på körsbärsplockartrenden.

I en artikel knyter tidningen idag ihop Sverigedemokraternas opinionsframgångar på senare tid med varselvågen inom industrin. Detta bevisar man genom att visa upp ett diagram som illustrerar antalet varsel från hösten 2010 fram till idag. På slutet sticker kurvan iväg i en rejäl hockeyklubba, samtidigt som antalet arbetslösa ökar dramatiskt.

Och eftersom de bägge kurvorna följer varandra, måste den ena förstås vara avhängig av den andra, eller hur?

Tyvärr inte. Dels kan det finnas helt andra orsaker till att SD firar framgångar för tillfället – partiet har till exempel stått i rampljuset som inget annat på senare tid – och dels måste man jämföra statistik över längre tid än bara två år för att kunna uttrycka sig med någon slags statistisk säkerhet. Correlation doesn’t imply causation, som jänkarna säger.

Och gör man det, dvs tittar på ett diagram som sträcker sig längre tillbaka i tid, framträder körsbärsplockningen tydligt. Diagrammet ovan kommer via Karl Avedal (@slopedcurve på Twitter) och jämför SD-sympatierna med antalet varsel från 2006 och framåt. Säga vad man vill, men inte är det lätt att gräva fram någon slags överensstämmelse mellan de där bägga kurvorna.

Hela artikeln påminner om den gamla Internetklassikern från Church of the Flying Spagetti Monster, där det minskade antalet pirater i världen korrelerade perfekt med den globala uppvärmingen från slutet av 1700-talet och framåt. Lösningen på klimatproblemet är alltså enklare än vi tror – få ut fler pirater på världshaven!

Det skulle säkert gå att göra ett diagram där antalet fartygskapningar utanför Somalias kust under en viss tidsperiod kan uppvisa en likhet med Jimmie Åkessons popularitetsssiffror.

I övrigt har naturligtvis Daniel Swedin helt rätt när han skriver att arbetarklassen, och ”vanliga jobbare” analyseras ur något slags übermenschperspektiv – som om de vore dumma i huvudet och inte har fårmåga att tänka själv. Fast sådana analyser är ju typiska för DN, en tidning som alltid fungerat som överhetens megafon.

Intressant?

DN 1, 2, 3, 4, SvD 1, 2 ,3

Andra bloggar om , ,