Den så kallade Nya centern, som bedriver större delen av sitt idéarbete från fönsterbordsplats vid Stureplan, har hamnat i krig med de återstående resterna av partiet – det vill säga alla gamla försoffade stofiler som inte tycker att plattskatt, miljardregn över olönsamma vindkraftprojekt, fri invandring och en skola helt i privat regi är rätt väg att försäkra sig om fortsatt plats i riksdagen. Knarriga gamla gubbar från Värmdöcentern kräver till och med att själve idégeneralen Per Ankersjö avgår, alltmedan Ankersjö själv är fullt upptagen med en bloggbeef med partikollegan Staffan Danielsson. Den senare antyds i mer eller mindre öppna ordalag för främlingsfientlighet.

Och på posten som näringsminister flosklar rekordunga och rekorddyra partiledaren Annie Lööf vidare, under allt hårdare press. Problemet med att slänga ut Lööf är bara att det egentligen inte finns några centerpartister kvar som kan stiga in i hennes ställe. Inte ens i gänget med fönsterbord på Sturehof är det särskilt många kvar, leden tunnas ut allt mer.

Kanske är det hög tid att ge upp kampen om Miljöpartiets väljare; alla de som sitter i bostadsrätt på Söder, köper 100 procent vindkraftsel och bokar in surdegen på hotell över somrarna. Och kanske istället börja jobba för att göra livet drägligare för alla dem som bor utanför Stockholms innerstad. De som under många år drabbats hårt ekonomiskt av Centerns fäbless för att göra allt som har med livet på landet dyrare – som otaliga skattehöjningar på bränsle och energi. Med den väg som Annie Lööf och Per Ankersjö stakat ut (i den mån de över huvud taget reflekterat över riktningen) kommer riksdagen att vara ett parti fattigare efter valet 2014. Och Sverigedemokraterna kommer att sätta nya rekord.

Det hade varit skrattretande, om det inte samtidigt vore djupt tragiskt. För samtidigt som Centern begår ideologisk harakiri, säkerställer Lööf och Ankersjö att Socialdemokraterna, partiet som inte tänkt en enda ny tanke på mer än 40 år, kommer till makten igen.

En sak kan man dock vara säker på – ingen vid Stureplan kommer att bry sig.

 

Intressant?

Andra bloggar om , , ,