Statskyrkorna i Västerlandet kämpar med allt färre aktiva troende, en trend som accelererat i Sverige sedan kyrkan skildes från staten på 90-talet. Möjligen är Sveriges kristna råd något på spåren med sin debattartikel idag på Aftonbladet debatt. Artikeln råkade som av en slump sammanfalla med att påven i Rom, Benedictus XVI, tillkännagav sin snara avgång, men innehållet är rykande aktuellt – kanske även för Vatikanstaten, vars rykte solkats avsevärt på senare år av den ena pedofilskandalen efter den andra.

För vad gör man egentligen när ens gamla anhängare sviktar i tron på fadern, sonen och den helige ande? Hittar en ny religion förstås! Och allra hetast bland dessa nya trosinriktingar är utan tvekan klimatfrågan, som trots sitt ganska ospännande namn på bara 20 år gått om de 2.000 år gamla skrifterna från Mellanöstern och idag blivit en slags inofficiell statsreligion i flera västländer.

Har vi här nya fräscha heliga skrifter från FN:s heliga klimatpanel, IPCC, förkunnade av överstepräster som Al Gore, Johan Rockström och Pär Holmgren. Religionen har en klart definierad himmel och helvete, och ett modernt avlatssystem i form av utsläppsrätter, energiskatter och kanske snart även köttskatter som vi må betala utan knot, på det att vi ska slippa förgås i framtida värmeböljor.

Dessutom tar den nya religionen effektivt itu med kättare och avfällingar som vågar förneka domedagshotet, något få vågar göra på grund av hot om repressalier och evig exkommunikation. Tron på klimatförändringarna har föreslagits som en bekännelsefråga i Kyrkans tidning, och självaste ärkebiskopen Anders Wejryd har skrivit förord till Den stora förnekelsen av hållbarhetsteologerna Johan Rockström & Anders Wijkman.

Självklart kastar Svenska kyrkan och andra trossamfund i kris lystna blickar på denna nya succételelogi. Kanske vore det något även för Katolska kyrkan och den Helia stolen?

Jag tror Al Gore hade passat perfekt i en konstig hatt (att åka i skottsäker bil är han ju redan van vid).

Intressant?

Andra bloggar om , , ,

SvD 1, 2, 3, 4, DN 1 ,2, 3, 4, Aftonbladet 1, 2, 3