Alla som har lite koll på riksbankschefen Stefan Ingves track record borde näppeligen ha förvånats över dagens uteblivna räntesänkning. Riksbankens gamla övergripande mål om att hålla inflationen i schack har nämligen för länge sedan övergivits till förmån för en enda fråga: de stigande priserna och därmed ”överbelåning” på bostadsmarknaden i Stockholms innerstad.

Det kan man förstås tycka är en behjärtansvärd uppgift. De svenska hushållen är förvisso belånade långt upp över öronen, paradoxalt nog beroende på en dysfunktionell bostadssektor i kombination med att vi har minst över i plånboken av nästan alla europeer efter skatt (och därför måste låna till i princip allt eftersom vi inte kan betala kontant).

Men behöver vi verkligen en centralbank som fokuserar på detta i sammanhanget relativt begränsade problem, samtidigt som övriga effekter av en restriktiv räntepolitik ignoreras?

Som Riksbanken själv konstaterar är konjunkturen fortfarande usel och arbetslösheten skyhög med svenska mått. Men Ingves konstaterar lakoniskt att eftersom det inte blivit ännu sämre än vid förra beskedet låter man räntan vara.

Vice riksbankschef Lars EO Svensson har upprepade gånger vänt sig mot Ingves uppenbara enögdhet och istället propagerat för avsevärt lägre räntor. Och som en av världens ledande ekonomer just på detta område borde hans åsikter ha en viss tyngd när han säger att Sverige förlorat tiotusentals jobb – kanske ännu fler – de senaste åren på grund av den hårdnackade högräntepolitiken. Historiken ger honom dessutom rätt – infaltionssiffrorna har legat långt under de uppsatta två procentenheterna årligen som Riksbanken har som mål.

lysenko

Trofim Lysenko. Googla honom!

Och om man dessutom räknar bort politiskt konstruerade prishöjningar, som höjda energiskatter och Riksbankens egna räntehöjningar (som gör boendet dyrare), har Sverige sannolikt befunnit sig i deflation i perioder.

Allt det där har förstås underordnad betydelse. Svenskar som förlorar jobbet i Hylte, Fagersta och Pajala när deras fabriker läggs ner, kan i alla fall glädja sig åt att MP-väljarna på Söder inte riskerar att låna för mycket till tvårummaren och därmed tvingas dra ner på lattedrickandet. The horror!

Det gäller att prioritera!

Intressant?

Fotnot: Lars EO Svensson får förmodligen sparken i vår, eftersom han haft mage att tycka annorlunda än Stefan Ingves, flera gånger och offentligt dessutom. Lysenkoismen lever.

Andra bloggar om , , , ,