Få medier verkar riktigt ha insett vad EU:s senaste räddningspaket till konkursmässiga cypriotiska banker egentlligen innebär. Paketet innehåller nämligen en veritabel finansiell atombomb: villkoret för att rädda Cypern undan statsbankrutt var nämligen att landet gick med på att konfiskera upp till 10 procent av bankspararnas pengar, något som beskrivs som en ”engångsskatt” på insatta medel.

Att många av de drabbade som blir av med en avsevärd del av sina besparingar är äldre och pensionärer är illa nog. Vad som är än mer bekymmersamt är att ett stort antal konton tillhör utländska medborgare, framför allt ryssar. Men även svenskar sitter med investerat kapital i de drabbade bankerna.

”Bankrusningen” har redan börjat när folk anfaller landets bankomater. Och på tisdag när bankkonoren öppnar igen kan det bli kaotiskt när folk försöker ta ut sitt sparkapital.

För även om ”avgiften” (eller rättare sagt stölden) redan är klappad och klar, kommer många att ta det säkra för det osäkra och plocka ut sitt sparkapital. För vem vet när EU behöver rädda konkursmässiga banker med spararnas pengar nästa gång?

Vad detta huvudlösa beslut – som har stöd från IMF – leder till är inte bara att radera ut förtroendet för Cypern, utan dessvärre för alla banker i Sydeuropa. Vem kan veta om ens de franska bankerna är säkra? Vi kan lugnt utgå från att utländska placerare kommer att fly EU och europeiska värdepapper och bege sig mot Schweiz, USA och Japan. Är Mario Monti och EU-trojkan verkligen vet medvetna om vilka krafter de satt i rörelse?

Desstom är det långt ifrån säkert att Ryssland, med många kapitalstarka investerare i Putins närhet, kommer att acceptera att EU konfiskerar ryska medborgares pengar för att rädda Euron.

Det kan alltså bli riktigt, riktigt stökigt på marknaderna framöver, och frågan är om ens de ”urstarka” svenska bankerna kommer att klara sig oskadda undan krisen.


Till sist vill jag återigen tipsa om ”BBC-tradern” Alessio Rastani som fick hela världen att sätta i halsen för något år sedan när han förutspådde exakt denna utveckling för Eurozonen. Hans förutspåelser känns än mer aktuella idag:

Everybody who is watching this, this economic crisis is like a cancer. If you just wait and wait thinking this is going to go away, just like a cancer it is going to grow and it’s going to be too late. What I would say to everybody is get prepared. This is not the time right now to wishful thinking governments going to sort things out. The governments don’t rule the world. Goldman Sachs rules the world. Goldman Sachs does not care about this rescue package neither does the big funds. So actually I want to tell people … I want to help people. People can make money on this, it isn’t just traders. what they need to do is learn about how to make money from a downward market. The first thing people should do is protect their assets. protect what they have. because in less than 12 months my prediction is: the savings of millions of people is going to vanish and this is just the beginning. So I would say be prepared and act now, the biggest risk people can take right now is not acting.

För den som har besparingar, kan det vara en utmärkt idé att förbereda sig genom att köpa guld eller silver och lägga i bankfack. För vad Cypern visar oss är hur enkelt det är att konfiskera ettor och nollor på ett konto.

Och själv kommer jag nog att binda räntan per omgående.

Läs även Musik@Centrifugen.

Intressant?

SvD, DN 1, 2

Uppdatering: Det knorras rejält i Cyperns parlament, och frågan är om förslaget kan klubbas igenom. Det kan bli en mycket intressant vecka.

Andra bloggar om , , , ,