Efter EU:s och IMF:s helgalna beslut i helgen att råna bland annat ryska oligarker på ett stort antal miljarder – dvs besparingar som placerats i cypriotiska banker – har Vladimir Putin föga förvånande uttalat sig i skarpa ordalag om förslaget att låta ryska medborgare betala för EU:s kris. Visserligen har den ryske presidenten ännu inte öppet hotat med motåtgärder, som att skruva åt gaskranarna till Europa. Men vi kan vara övertygade om att det pågår förhandlingar mellan Ryssland och Cypern, som i många år varit en viktig handelspartner för Ryssland. Dessutom har Moskva redan tidigare bistått Cypern med miljardlån.

Enligt ratinginstitutet Moody’s har ryssar tillgångar motsvarande fler hundra miljarder i cypriotiska banker, vilket gör det minst lika viktigt för Moskva som för Bryssel att undvika en statsbankrutt i landet. Och för en supermakt som Ryssland är det knappast något problem att hosta upp de ynka 17 miljarder som behövs.

Redan i helgen erbjöd sig ryska Gazprom – givetvis med Putins goda minne – att betala vad som krävs för att rädda de cypriotiska bankerna. I gengäld vill bolaget ha rätt till prospektering av Cyperns naturgastillgångar. Ännu så länge har den cypriotiske presidenten och EU-vännen Nikos Anastasiades nobbat erbjudandet, som alltså skulle rädda den cypriotiska ekonomin från bankrutt helt utan den förhatliga bankskatten. Från Greek Reporter:

The proposal states that Gazprom will fund the restructuring of the country’s crippled financial institutions in exchange for substantial control over the country’s gas resources while Cyprus won’t need to take the harsh bailout package offered by the EU.

För det cypriotiska parlamentet finns det – tvärt emot vad alla analytiker skriver – en plan B, ett reellt alternativ till EU:s och IMF:s ultimatum. Och det finns garanterat partier i parlamentet med betydligt mindre EU-vänlig hållning än presidenten – särskilt efter de senaste dagarnas brutala agerande från Bryssel.

Sköter ryssarna sina kort rätt de närmsta dagarna, kan alltså resultatet av EU-ledarnas totala hjärnsläpp bli att Ryssland etablerar en ny ekonomisk exklav i Medelhavet, till rena vrakpriset. Och vem vet, kanske kan också den ryska medelhavsflottan – som idag ligger i syriska Tartus – kan flytta till en tryggare hemmahamn på Cypern.

Om några år kommer vi att åka charter till Limassolgrad, där alla pratar ryska.

Intressant?

SvD 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, 4, 5

Andra bloggar om , , , ,