Socialdemokraterna är i blåsväder, efter helgens val av Omar Mustafa till den mäktiga partistyrelsen. Mustafa hade – som Willy Silberstein och tidningen Expo uppmärksammade igår –  bjudit in ett antal talare med starkt antisemitiska åsikter till möten arrangerade av Islamiska förbundet, där han är ordförande. (Ett ordförandeskap han ärvde av den minst lika kontroversielle Abdirisak Waberi, som på modernt liberalt vis propagerar för månggifte. Han sitter för övrigt i Riksdagen för – Moderaterna.)

2010 bjöd Mustafa in predikanten Salah Sultan, som i arabisk TV hävdat att judar under påsken begår ritualmord på kristna för att använda blodet i osyrat bröd. Han hänvisade dessutom på fullt allvar till den mer än hundra år gamla konspirationsdrapan Sions vises protokoll, såsom varande bevis för att judar kontrollerar internationella medier.

Mustafa gillar också den egyptiske teologen och judehataren Yousef Al-Qaradawi på Facebook, men nekar till att han därmed sympatiserar med densamme. Al-Qaradawi är annars välkänd för att sin beundran för Hitler, och har kallat förintelsen av judarna för ett “gudomligt straff”. I ett (ö)känt TV-inslag har han också gett uttryck för sin högsta dröm: att före sin död få återvända till det heliga landet och skjuta judar, som han beskriver som guds fiender.

Man kan tycka att Socialdemokraterna borde vinnlägga sig extra mycket om att hålla partiet rent från antisemitism och judehat, inte minst efter åren med Reepalu vid rodret i Malmö. Den skada som det tidigare S-kommunalrådet ställt till med för staden, numera ökänd internationellt som en av de värsta tillhållen för antisemitism i Europa, kommer att solka ner bilden av Malmö i generationer.

Och säga vad man vill om Göran Persson, men han stod alltid fast vid sitt stöd för Israels rätt att existera, något som idag inte alls är en självklarhet längre hos de mest högljudda Israelkritikerna. Under Perssons ledning hade antisemiter (eller medlemmar som umgås med, gillar och bjuder in dessa) aldrig fått en plats i den innersta cirkeln och han hade förmodligen aldrig försvarat Omar Mustafa, så som dagens socialdemokrater av någon outgrundlig anledning anser sig tvingade till. (Förmodligen handlar det om valtaktiska skäl, vilket gör det ännu mer förkastligt.)

Tyvärr visar sig inte bara vänstern, utan samtliga partier, ha en stor blind fläck när det gäller den utbredda antisemitismen i Mellanöstern, till skillnad från den som praktiseras av Europeiska högerextrema, till exempel i Ungern. Skillnaden är att medan Europa i princip avnazifierades efter Andra världskriget, fortsatte antisemitismen att leva och frodas i Mellanöstern. Det är alltså långtifrån en ny företeelse, som vissa hävdar.

Sion Vises protokoll tas fortfarande som sanning i delar av arabvärlden, och demonisering och avhumanisering av judar är tyvärr mer eller mindre mainstream i länder som Egypten. I palestinsk tv får dagisbarn får lära sig att Israel är djävulen och judar stammar från apor och grisar. Och att det är en plikt att döda dem, gärna med det egna livet som insats.

Norska NRK:s utrikesprogram Verden uppmärksammade denna grovt antisemitiska hatpropaganda i ett program som sändes i februari. Det fick stor uppmärksamhet, inte minst för att den norska staten varje år bidrar med 300 miljoner norska kronor till den Fatahstyrda palestinska myndigheten på Västbanken, som i sin tur kontrollerar de palestinska TV-sändningarna. (I Hamasstyrda al-Aqsa TV låter det om möjligt ännu värre.)

Denna typ av hatpropaganda finansieras till viss del också av svenskt bistånd –Sverige betalar via Sida 40 miljoner per år till Palestinska myndigheten. UD har dock försvarat bidragen med att pengarna går till betalning av administration och lärare (förhoppningsvis inte de som lär ut Jihad till dagisbarnen).

Det är alltså inte bara Socialdemokraterna som har anledning att vara vaksam mot antisemitismen. Men det känns extra bra när just Aftonbladets ledarredaktion reagerar så starkt mot utnämningen – i övriga medier är tyvärr mestadels tyst om Omar Mustafa och hans kompisar på Facebook.

Beröringsskräcken sitter djupt.

Intressant?

Andra bloggar om , , , ,