Det säger en del om indoktrineringsnivån i ett samhälle, när det blir uppror emot tanken att människor ska få bestämma över merparten av sina egna pengar. I vänsterns värld gör politiker och byråkrater alltid ett bättre jobb med att få valuta för medborgarnas intjänade pengar, än att låta undersåtarna själva bestämma över dem. Folk som har ett sparkapital utgör nämligen ett hot den stora staten – eftersom de då blir mindre beroende av politikers allmosor och bidrag.

När det gäller alla de så kallade jobbskatteavdragen är dessutom hela begreppet missvisande. Egentligen borde vi tala om ett jobbskattepåslag – för det är ju det det handlar om: att staten konfiskerar uppemot halva vår lön. Kvarvarande halva ska sedan räcka till diverse konsumtionsskatter som moms, alkoholskatt, energiskatt, bensinskatt och en gazillion andra pålagor som vi  aldrig vågar tänka på. Undra på att svenskarna är ett av världens mest skuldsatta folk.

Hur som helst, Dagens Arena reagerade upprört tidigare idag på det faktum att att regeringens utlovade femte jobbskatteavdrag beräknades leda till bara 13.000 nya arbetstillfällen – till en kostnad av ungefär en miljon kr per skapat nytt jobb.

Vad Socialdemokraterna vill göra istället för att skapa nya arbetstillfällen är i nuläget oklart, men de senaste dagarnas gullande med Miljöpartiet, tillsammans med det färska S-beslutet att skrota kärnkraften till förmån för ”förnybart”, skvallrar om att det är gröna jobb som det ska satsas på igen. Miljöpartiet har ju länge och varmt framhållit Tyskland och landets gigantiska satsning på sol- och vindenergi som ett föredöme för Sverige att ta efter – ju snabbare desto bättre – och partiet verkar i alla fall ha fått Anderssons öra.

Denna tyska energisatsning har till dags dato gått loss på över hundra miljarder Euro, och utslaget per skapat jobb har det kostat tyska skattebetalare 1,7 miljoner per jobb. Till detta tillkommer sekundära negativa effekter såsom förlorade jobb i den traditionella ekonomin på grund av snabbt ökande energipriser – var fjärde tyskt företag tänker flytta sin produktion utomlands på grund av den tyska elprischocken.

Den fördelningspolitiska aspekten av denna gröna jobbsatsning har också varit relativt tveksam, eftersom den nya tyska ”energifattigdomen” främst slagit mot låginkomsttagare – 300.000 har fått sin el avstängd i Tyskland det senaste året. Istället råder det en slags nyfeodal omfördelning av pengar från elkonsumenter i lägenhet till villaägare eller storbönder som levt gott på subventionerna de fått för att sätta upp solpaneler på sina hus eller ägor.

Risken är alltså stor att det är detta vi kan vänta oss i stället för jobbskatteavdrag när Löfven tar över i Rosenbad nästa år.

Uppdatering: Det blev som jag väntade – MP vill använda dina pengar till ”klimat och skola” istället för att riskera att du köper en massa onödigt för dem.

Intressant?

SvD 1, 2, DN 1, 2, 3, 4, 5

Andra bloggar om , , ,