Svenska kyrkan, anförd av sin tänkartank Seglora smedja, går till storms mot regeringens utnämning av Elisabeth Svantesson som ny arbetsmarknadsminister. Anledningen är att Svantesson en gång i tiden varit medlem i Livets ord – ett kristet förbund – och varit motståndare till fri abort (ett moralisk inställning som hon gissningsvis delar med många medlemmar i Svenska kyrkan). Dessutom har hon avstått från att rösta i riksdagen i frågan om samkönade äktenskap – inte heller det en fråga där det råder konsensus inom kyrkan.

Men en moderat politiker som inte tar fullständigt avstånd från denna typ av privata religiösa och moraliska övertygelser, diskvalificerar sig alltså för i princip varje form av politiskt uppdrag, enligt Dagens Seglora.

Om man sympatiserar med denna ståndpunkt, kan det vara värt att påminna om att samma kristna tankesmedja för inte så länge red ut till försvar för Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, efter den påstådda hatkampanj han utsatts för i medierna. För den som inte minns blev Mustafa inkuppad i socialdemokraternas högsta ledning i Stockholm, men tvingades bort bara dagar senare när det uppmärksammades att han bjudit in en rad kända antisemiter och förintelseförnekare – bland annat till förbundets ”familjedagar” i våras, där ledande socialdemokrater som Veronica Palm fick lyssna till judehatare som Yvonne Ridley.

Detta är förstås inget att förvånas över. Islamiska förbundet är frontorganisation för Muslimska brödraskapet – en antisemitisk, kvinnohatande och homofobisk sekt som länge varit förbjuden i stora delar av Mellanöstern. Brödraskapets andlige ledare, shejk Yusuf Al-Qaradawi, har brännmärkt homosexualitet och drömmer om att en gång få åka till Jerusalem och döda judar, ”även om det måste ske i rullstol”.

Men även kristna Socialdemokrater för tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, har varit flitiga med att gulla med samma mörkermän. 2005 bjöd Broderskapsrörelen in den ökände doktor Azzam al-Tamimi, som stödjer terrorstämplade Hamas och skapade rubriker genom att hylla självmordsbombarna i Londons tunnelbana. Något år senare bjöds antisemiten och förintelseförnekaren Gilad Atzmon in som talare av socialdemokratiska ABF och Broderskapsrörelsen.

Samma broderskapsrörelse slopade kampen för HBT-rättigheter i sitt manifest för den muslimska sektionen, för att inte riskera skrämma bort muslimska väljare.

Nu är jag inte själv kristen och det var snart 20 år sedan jag gick ur kyrkan. Det var nog ett bra beslut med tanke på utvecklingen.

Men visst var det Jesus som sa något i stil med Låt den som är utan synd kasta första stenen?

Intressant?

Andra bloggar om , , ,

DN, SvD, Dagen, Aftonbladet,