arrarrarr

Aye, ye scurvy baastards!

Begreppet second screen handlar i grunden om det inte helt nya beteendet att göra flera saker samtidigt – som att använda sin padda eller smartphone till att twittra eller facebooka om exempelvis ett debattprogram i TV.

Och just vad gäller TV-branschen har denna utveckling beskrivits ömsom som hot, ömsom som möjlighet. Visst ger det ett ökat engagemang hos tittaren när hen inte bara passivt konsumerar nyheter, frågan är om det är bra eller dåligt för annonsörerna att publiken blir ännu mer splittrad i sin uppmärksamhet.

Hur som helst har jag länge funderat på varför ingen utvecklat stöd för en andraskärm även i TV- och datorspel. Redan för 10-15 år sedan, när jag satt fast i Everquest, märkte jag ju att det var betydligt effektivare att ha den bärbara Macbooken vid sidan om PC:n för att chatta med gilleskompisarna eller bara för att ha framme en karta över Kunark eller var man nu befann sig. Och jag var långt ifrån ensam om det beteendet.

ac1

I Black Flags app för Ipad går det att patrullera farlederna till och från Karibien och tjäna pengar på att köpa och sälja varor. Flottan rymmer maximalt 15 fartyg.

Men det är först nu som det kommer ett spel med inbyggt stöd för ”second screen” – Assasin’s Creed 4: Black Flag. Det har inte gjorts någon större affär av den så kallade companion-appen som kan köras på Ipad, men frågan är om det inte är den allra största nyheten i årets upplaga av denna långkörare från Ubisoft. (Uppenbarligen är konceptet så pass nytt att spelrecensenterna inte riktigt förstått vad man egentligen ska med appen till, att döma av det fåtal tester som ens nämner den.)

Med AC4-appen igång på Ipaden, blir det enkelt att hålla koll dels på vart man befinner sig i 1600-talets Karibien, vilka skatter och utmaningar som finns i närheten och områden som man gör bäst att hålla sig på avstånd från. Appen håller också koll på vilka uppgifter man klarat av i spelet, och ger tillgång till alla dokument man samlar på sig – däribland hela biblioteket av piratsånger, ”shanties” som pckså går att lyssna på direkt i paddan.

Till allra störst hjälp är dock Kenways flotta, det vill säga resurshanteringselementet i AC4 (i tidigare spel har man skickat ut sina lönnmördare på uppdrag, här är det alltså en fartygsflotta). Förut har denna typ av repetitiva spelelement inneburit att man fått ägna många länga timmar åt att bläddra i menyer istället för att spela själva spelet – men i och med att flottan nu i stor utsträckning kan styras, uppdateras och skickas på uppdrag via appen, slipper man detta på Xboxen.

ac2

Håll farlederna fria genom att skjua fiendens skepp i sank. Då kommer din handelsflotta säkert fram till sin destination, och degen rullar in!

Och bäst av allt: det funkar även ”utanför” Xboxen. Flottsimulatorn är tillgänglig dygnet runt, och jag har bara sedan igår kväll dragit in dryga 20.000 Real (valutan i dåvarande Västindien), upptäckt ett par skattkartor och fått tillgång till nya skeppsuppgraderingar. Mycket av dessa pengar tjänade min piratflotta in medan jag låg och sov (en tur- och returresa till Portugal tar 12 timmar i spelets tid). Dessa pengar åker sedan ner i spelets skattkista när jag startar AC4 på Xboxen och appen synkas med min aktiva spelsession.

AC4-appen är förvisso lite oslipad och har en del buggar att fixa till (den snurrar till det med fartyg och tillgångar om man spelar med olika användarprofiler), men appen det visar ändå på en intressant utveckling – kanske det första riktigt nya som den relativt förstelnade tv-spelsgenren presterat på länge.

För genom att öppna delar av spelvärlden och göra den tillgänglig dygnet runt för ”social gaming” via mobila plattformar, uppnår man onekligen ett ökat engagemang hos spelaren. Dessutom blir det lite som med Farmville; det blir svårt att undvika att pilla med sin flotta var och varannan timme.

Samtidigt, om man inte spelar AC4 via appen, blir det svårt att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att ha råd med de allra dyraste uppgraderingarna av Kenways piratskepp – Jackdaw. Och utan uppgraderingar står man sig slätt i strid mot de tyngsta fiendeskeppen och forten i Västindien.

Själv hade jag gärna sett att det gått att använda companion-appen även till att hacka datorerna i Abstergos kontor, men det kanske kommer i en framtida uppgradering.

Ett annat spel från Ubisoft som sägs komma med en friståend app är kommande technothrillern Watch Dogs, som går ut på att hacka sig in i diverse säkerhetssystem i en stad.

Vem vet, vi kanske just nu ser ett genombrott för second screen även i spelvärlden?

Intressant?

Andra bloggar om , , , , ,