Årets Bilderbergkonferens, som hålls i Köpenhamn, har fått ovanligt stort genomslag i traditionella medier – både Aftonbladet och Expressen (och DN) skriver om evenemanget där 140 av världens mäktigaste möts – och där en av deltagarna återigen heter Carl Bildt, Sveriges utrikesminister. För oss som följt dessa sammankomster, som omgärdas av stor sekretess och allmänt hysch-hysch –gruppen styrs av ett slags Fight Club-regler, börjar det bli alltmer tydligt att Bildt faktiskt är en av de verkliga höjdarna i Bilderberg. Så här skrev jag för fyra år sedan om det märkliga faktum att Bildt dykt upp på inte oväsentligt antal Bilderbergträffar genom åren:

Just Carl Bildts närvaro är lite intressant, och hans flitiga deltagande på Bilderbergarnas möten får honom nästan att framstå som en av organisationens verkliga stammisar. Enligt en artikel i DN har Bildt har varit med på mötena 1992, 1993, 1996, 1997, 1999, 2000 – och alltså i år. Och vid Bilderbergmötet 2006 flög Bildt in med den nye moderatledaren Fredrik Reinfeldt, tre månader före valet. Betalade gjorde Jacob Wallenberg, som ställde sin privatjet till moderathöjdarnas förfogande. (Investor försökte senare dra av resekostnaden på 1,1 miljoner i deklarationen, men fick nobben av Skatteverket…)

Sedan dess har det alltså tillkommit ytterligare tre sammankomster, vilket gör att utrikesministern nu deltagit i inte mindre än 12 konferenser (jag missade 2009 i min sammanställning då). Detta ständiga frotterande med Bilderberggruppen innebär naturligtvis inte att han konspirerar med globalister, bankirer och diverse andra förespråkare för New World Order, men det börjar kanske bli dags att ställa sig frågan exakt hur involverad Bildt egentligen är i gruppens inre arbete – och hur det rimmar med hans uppdrag som folkvald politiker?

För ett par år sedan diskuterade jag frågan med en av de mest kunniga journalisterna i ämnet, och han svarade då att han inte trodde att Bildt var med i den inre, organisatoriska delen av Bilderberg – men att hans återkommande närvaro pekade mot att han ändå måste ha någon speciell funktion i gruppen, som annars gör strikt åtskillnad mellan fasta medlemmar och inbjudna gäster, varav de senare väljs ut år för år. I styrgruppen, som alltid är med, återfinns industrimagnater som Jacob Wallenberg och expolitiker som Henry Kissinger. Men var Carl Bildt befinner sig i denna hierarki är fortfarande en gåta. Och vi lär inte få veta det heller, eftersom ingen nånsin skvallrar – Fight Club-reglerna är strikta och ingen bryter mot dem utan konsekvenser.

Det man kan konstatera är att årets Bilderberg är tomt på svenska politiker (med undantag för Bildt då) Kanske är arrangörerna försiktiga i år, efter incidenten i fjol när Löfvens presstab råkade läcka detaljer om mötet i förväg. Eller också är de svenska politikerna helt enkelt är för bleka och ointressanta för att kvalificera sig…

Vad som däremot är en ögonbrynshöjare är de många medierepresentanterna som bjudits in detta år. Förutom chefredaktörerna från Financial Times, The Economist, franska Le Monde och italienska RAI News samt en turkisk journalist, deltar även Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.

Nu kommer Lifvendahl förstås inte att skriva eller blogga något om sin träff med maktens män i Köpenhamn, eftersom hon skrivit på ett Fight Club-kontrakt om att inte yppa något inifrån mötet, varken för sin redaktion, sin familj, sin hund eller någon annan levande organism utanför Bilderbergsfären.  Som alla andra närvarande chefredaktörer, har hon alltså valt att nedprioritera den egna tidningens läsares behov av information, till förmån för sekretessen för de mäktiga männen och kvinnorna som träffas bakom stängda dörrar i Köpenhamn.

Det är inte bara staten och kapitalet som sitter i samma båt – även medierna är med och ror.

Huruvida Lifvendahl får lift av Bildt eller Wallenberg ner till den danska huvudstaden får vi tillfälle att återkomma till.

Intressant?

Andra bloggar om , , ,