Förr om åren, när tiderna var sämre och det var långtifrån självklart med mat på bordet varje dag i veckan, ansågs det fint att ha en så kallad rondör. Övervikt signalerade rikedom, att man minsann kunde äta sig mätt, och mer därtill – till skillnad från det utmärglade trasproletariatet som drev fram i innerstädernas snuskiga miljöer.

Idag, när vårt välstånd är större än någonsin – något vi har att tacka tidigare generationers uppfinnare och industrialister för, inte den politiska klassen – är det helt andra klassmarkörer som gäller. Idag, i tider av överflöd, tryggad försörjning och varma ombonade bostadsrättslägenheter på Södermalm, ägnar sig den upplysta klassen åt att tävla i självspäkning. Att äta kött är mord, att avstå från semester är klimatansvar – och att ta flyget istället för tåget är det yttersta beviset på att man är en medelålders vit man som struntar i både Jordens och barnens framtid. Bedriva jordbruk är också suspekt – att föda upp levande djur för att ÄTA dem är moraliskt förkastligt, dessutom petar de onda bönderna säkert i en massa GIFTER i maten, något som Naturskyddsföreningen larmar om ungefär varannan vecka.

Och ve den som lägger på sig några extra kilon – det vittnar om brist på kontroll och bristande hälsofokus.

Dagens mest livfulla politiska ideologi, propagerad framför allt i den nya vänstern som vi hittar framför allt i Miljöpartiet, är att självspäkelse är fint. Vi ska gå före och visa världen att vi minsann kan vara goda, klimatsmarta medborgare som genom att avstå från allt från regelbunden elförsörjning till en bilsemester med familjen, kan få världen att följa efter oss – helst tillbaka till en tid när naturen styrde över oss, istället för tvärtom, och då vart tionde barn dog före fem års ålder. Kalla vintrar, som dem på 1860-talet, innebar missväxt och svält – och uppemot en miljon svenska klimatflyktingar som tog båten över Atlanten.

Se det var minsann ett hållbart samhälle det! Och som människor avstod! Precis ett sådant samhälle vill firma Romson & Fridolin och uppemot 15 procent av den svenska väljarkåren tillbaka till.

För övrigt bör alla läsa Thomas Engströms fullkomligt lysande krönika i Fokus: Stoppa köpstoppet. Jag vågar mig på att citera inledningen:

Summan av samhällets moralism är konstant. Från gamla tiders svavelpredikande prästerskap till dagens nypuritanska domedagsvänster är den röda tråden rent självlysande: du skall icke njuta, du skall icke trivas, du skall icke belöna dig.

Word!

Intressant?

Andra bloggar om , ,