calendarman_achievment

Läderlappen studerar de inringade datumen på kalendern utanför mördarens cell.

Jag ska villigt erkänna det – jag är en achievement junkie. Alltså en sådan som inte nöjer sig med att bara ta mig igenom ett dator- eller tv-spel från start till mål; mestadelen av tiden går åt till att upptäcka alla dolda troféer som gömmer sig i koden. Ibland innebär det att jag blir tvungen att spela om ett spel både två och tre gånger, och i sällsynta fall kan en speltitel åka fram åratal senare för ytterligare ett försök att casha in en svårfångad trofé.

Jag gillar särskilt när speltillverkarna lägger ner energi på att hitta på intelligenta achievments/troféer, sådana där det inte bara handlar om att skjuta 10 fiender i huvudet på mindre än fem sekunder utan kräver lite mer tankemöda eller uthållighet.

Calendar_man

Kalendermördaren, The Calendar Man.

Just en sådan trofé av det klurigare slaget finns i Batman: Arkham City, ett spel med snart fyra år på nacken. Jag började spela det hösten 2011, för tre år sedan, och plockade snabbt hem de allra flesta storydrivna utmärkelserna. Men det var en jag missade – den som heter Storyteller, och som vid en närmare anblick kan tyckas ganska simpel. Det handlar om att man ska besöka Kalendermördaren, The Calendar Man, som sitter nere i källaren under Solomon Wayne Courthouse och ruttnar bort i sin cell. Kalendermördarens specialitet är spektakulära mord utförda på särskilda högtidsdagar, och nu när han sitter bakom lås och bom berättar han bara om dem just på dessa datum. Det handlar om att komma och lyssna på Kalendermördaren på tacksägelsedagen, halloween, juldagen, nyårsdagen, påsk, St Patrick’s Day och ett antal andra mer eller mindre kända amerikanska högtider och helgdagar.

Det speciella med denna achievement är alltså tidselementet – den sätter spelarens uthållighet och planeringsförmåga på prov, snarare än hens reflexer.

Jag har slutat spela Arkham City för åratal sen, men vissa av de där datumen har jag lyckats missa när jag varit iväg på semester – och då har det bara varit att vänta ett år till tillfället kommer tillbaka.

Den allra sista berättelsen fick jag höra idag den 1 september, som är arbetarnas dag i USA, Labor Day. Denna dag infaller på olika datum från år till år, så jag hade dubbelkollat med flera källor för att vara säker på att var just idag den inföll.

10murderousdates

Äntligen!

Tidigt i morse bar det åter ner i källaren – och visst hade Kalendermannen ännu en blodisande bekännelse att dela med sig av.

10 nya achievementpoäng var mina – en bedrift som bara tog futtiga tre år.

Intressant?

Fler om , , ,