songs_of_innocence

Gratis – för en halv miljard!

Under tidsdagens väckelsemöte i Church of St Jobs, till vardags kallat Apple, framträdde de gamla stadionrockarna U2 live på scen, och passade på att släppa ett helt oannonserat nytt album – på Itunes.

Det lite ovanliga i sammanhanget var dels att U2 släppte sitt album via Itunes och inte på plastskiva – bandet har ju trots allt ett stort antal medelålders och äldre fans som antagligen fortfarande köper sin musik i skivbacken på Statoil – dels var skivan gratis för samtliga Itunesanvändare i hela världen. Och Apple stod för fiolerna.

Den nya U2-plattan placerar sig därmed som världens genom tiderna största skivsläpp – det finns ungefär en halv miljard Itunesanvändare i världen, och alla dessa fick alltså det nya U2-albumet, ”Songs of innocence”, till sitt konto inom ett par sekunder efter lanseringsbeskedet. Det historiska rekordet satte U2 och Apple via det något drastiska draget att helt sonika lägga in skivan på samtliga Itunesanvändares konto. (Albumet räknas av förklarliga skäl inte in i officiella försäljningssiffror.)

Så när jag gick in i förrgår för att tanka hem skivan – som jag för övrigt inte imponerades så väldigt av musikaliskt – märker jag till min förvåning att det inte går. För den fanns redan i min Iphone. Och i min surfplatta. Och på alla mina andra Iprylar för den delen: det enda som behövs är ett klick på molnsymbolen för att föra över musiken, den finns alltså redan på mitt konto.

Naturligtvis kan det kännas lite surmagat att klaga när man får en hel U2-platta gratis, men beteendet ger ändå upphov till en del frågor. Ska jag verkligen inte själv få avgöra vilken musik som jag har i min samling – köpt eller ej? Är min musiksamling och köphistorik något som jag bör acceptera att ett multinationellt företag går in och ändrar i lite som det vill? Och är det verkligen upp till Apple att tvångsrekrytera mig till U2:s fanclub? Hela affären påminner lite om när Amazon gick in på sina Kindle-läsarnas konton och fjärraderade alla exemplar av George Orwells 1984. (Och just denna titel, av alla Jordens böcker…)

Det är fler än jag som funderat i dessa banor, till exempel  Ars Technicas Andrew Cunningham, som dessutom kommit fram till att det är näst intill omöjligt att bli av med albumet från din Iphone eller Ios-enhet som är kopplad till ditt Ituneskonto. Det går visserligen att  radera musikfilerna rent fysiskt från iprylen, men albumet stannar för evigt kvar i din lista över köpt musik. Den som av olika skäl absolut inte vill se några spår av ”Songs of innocence” på sitt konto måste kontakta Apples kundtjänst och begära att de handgripligen tar bort den. (Det är dock oklart om ens detta går, enligt Ars.)

Välkommen till 2014, året då du inte längre själv bestämmer över din musiksmak.

Resistance is futile. Church of St Jobs kommer att assimilera dig.

Intressant?

 

Fler om , , ,