Bara var fjärde svensk stöder Decemberöverenskommelsen, visar en färsk undersökning från Aftonbladet/Sverige tycker. Stödet för uppgörelsen mellan regeringen och oppositionen (förutom SD och V) har fallit snabbt – jämfört med en tidigare mätning gjord vid årsskiftet har antalet som stödjer uppgörelsen halverats.

Detta är en i grunden sund reaktion på en demokratifientlig uppgörelse. Det har nu så sakteliga börjat gå upp för folk i allmänhet vad våra högsta politiker faktiskt förhandlade bort i december: demokratin. För trots att protesterna och handviftandet från Allianspartierna blir allt mer frenetiskt för varje ny skattehöjning och vallöftesbrott som regeringen annonserar, så inser de flesta numera att alltihop bara är politisk teater. Alliansen och regeringen kom gemensamt överens i en ljusskygg backroom deal – anförd av den redan avhoppade moderatledaren Fredrik Reinfeldt över huvudet på sitt eget parti – av den enda anledningen att de ville slippa behöva förhålla sig till ett 13-procentsparti i Riksdagen. Det blev helt enkelt för jobbigt att diskutera och hitta överenskommelser över blockgränsen –  därför kortslöts demokratin helt och hållet under åtta år framöver genom några snabbt framhastade rader på ett nattligt dokument.

I grundlagen står det som bekant att all makt utgår från folket, vars valda representanter sitter i Riksdagen för att stifta lagar. Regeringen är den verkställande makten, underställd folkförsamlingen, och har som uppgift att effektuera riksdagens beslut. Med decemberöverenskommelsen kastas hela denna maktdelning överbord, och Riksdagen reduceras till ett knapptryckarkompani satta att blint lyda sina partiledare istället för sina väljare.

Ocheftersom Sverige – till skillnad från lite mer utvecklade demokratier som USA och Tyskland – saknar författningsdomstol finns det dessvärre ingen som kan kalla decemberövernskommelsen vid sitt rätta namn: En statskupp.

En typiskt svensk statskupp förvisso, framförhandlad av politiker och byråkrater i bästa samförståndsanda för allas vårt bästa. Ingen militär behövde sättas in (den är ju förvisso nedlagd i allt väsentligt) för att upplösa Riksdagen.

Frågan är nu vad som händer i takt med att allt fler inser vad som hänt? Revolution känns måhända inte särskilt svenskt, men det finns ett antal partier som borde känna sig väldigt oroliga över Aftonbladet/Sverige tyckers mätning idag.

Intressant?

Fler om , , ,