Det börjar skymma utanför fönstret, och den sköna vårdagen övergår snart i natt. Just då vill Världsnaturfonden att vi ska få det ännu mörkare – klockan 20.30 är det nämligen dags för årets upplaga av Earth hour, då vi ska släcka ljusen hemma för att visa solidaritet med klimatet.

Aldrig tidigare i modern tid har en kampanj varit lika feltajmad, och jag förstår ärligt talat inte hur någon över huvud taget kan vara så monumentalt bortkopplad från människors verklighet att WWF trots den kris som världen går igenom ändå väljer att genomföra sitt ovärdiga spektakel. I skrivande stund sitter miljarder människor världen runt instängda i sina hem, ofta i lägenheter där stora familjer trängs tillsammans. Om det när något som alla behöver just nu är det ett ljus i coronanatten som sänkt sig över planeten. Istället vill WWF att de ska släcka lamporna och trängas i mörker under en timme.

Hur vågar de, för att låna ett känt uttryck från en framstående klimataktivist.

Men i Världsnaturfondens värld ses elproduktion som ett hot mot mänskligheten, eftersom den ger upphov till koldioxidutsläpp och därmed en uppvärming av planeten – något som kan leda till stora problem på 50-100 års sikt. Men oavsett hur stora eller små dessa problem kommer att bli, har vi ett annat och mycket större att förhålla oss till just i detta nu. Och i den riktiga världen, där antalet insjuknade i covid19 accelererar dag för dag, är en fungerande sjukvård med respiratorer och andra system skillnaden mellan liv och död för dem som drabbas hårdast. Alla denna sjukvårdsteknik kräver en säker och stabil tillgång på el, och just nu är det faktiskt ganska ointressant vilken energikälla som används. Och hade vi lyssnat på alla dessa stenrika miljöorganisationer som år efter år krävt att vi ska lägga ner såväl kärnkraft som all annan elproduktion som inte klassas som förnybar – alltså sol och vind – hade respiratorerna på sin höjd kunnat användas några timmar per dag.

Om WWF haft någon som helst fingertoppskänsla hade organisationen gjort årets Earth Hour till en manifestation för ljuset istället för mörkret och vädjat till alla om att tända allt – i hopp om en ljusnande framtid – istället för fortsatt mörker.

Det tänker i all fall jag själv göra ikväll.